|
Zaginione bagaże
|
| andrzej |
Dodany dnia 31-07-2009 15:57
|

Główny administrator

Data rejestracji: 04.01.09
|
Z danych podanych przez unijnego komisarza ds. transportu Antonio Tajaniego wynika że na lotniskach Unii Europejskiej ginie codziennie 10 000 sztuk bagaży.
Na całym świecie codziennie ginie 90 tys. bagaży co i tak jest pocieszające bo jeszcze w 2007 roku liczba ta wynosiła 116 tys.
Jeśli chodzi o UE, to z danych Europejskiego Stowarzyszenia Linii Lotniczych AEA za sezon zimowy 2008/2009 wynika, że bagaż traci 13 na 1000 pasażerów.
"Praktycznie połowa przypadków związanych z utratą bagażu dotyczyła w 2008 r. lotów z przesiadką. Ta liczba spadła znacząco w porównaniu z rokiem 2007 (61 proc.)" - zwrócił uwagę komisarz.
Przyznając, że spadek liczby gubionych przez linie lotnicze bagaży jest pozytywnym zjawiskiem, podkreślił, że "problem istnieje". "W UE 15 proc. zagubionych bagaży nie jest zwracanych właścicielom w ciągu 48 godzin" - powiedział. Jego zdaniem powodów może być wiele: od zwykłych kradzieży, przez pomyłki i zaniedbania służb lotniskowych, po złą organizację pracy.
Tajani dodał, że pasażerowie często muszą toczyć boje o należne im odszkodowanie za opóźniony, zniszczony lub utracony bagaż w maksymalnej wysokości 1100 euro, przysługującego ono na mocy rozporządzenia UE z 2002 r.
KE ma jesienią rozpocząć szerokie konsultacje społeczne, na podstawie których w połowie przyszłego roku zaproponuje wstępnie działania na rzecz wzmocnienia w UE ochrony praw pasażerów, w tym dotyczących bagażu. Propozycje KE będą zależały od wyniku konsultacji - powiedział Tajani.
A czy wam zdarzyły się przygody z bagażami na lotniskach?
Zapraszam na ŁAZIKOWY SPACEREK |
| |
|
|
| prune |
Dodany dnia 02-08-2009 14:23
|

Klapek

Data rejestracji: 13.07.09
|
Wystraszyłeś mnie tym artykułem, bo na początku września mam lecieć do Włoch i teraz będę się obawiała o mój dobytek  |
| |
|
|
| andrzej |
Dodany dnia 03-08-2009 10:32
|

Główny administrator

|
Lecąc z Polski to pół biedy ale wracając z Włoch bałbym się bardziej. Pamiętam jakie rzeczy potrafili wyprawiać tamtejsi pracownicy.
| |
|
|
| prune |
Dodany dnia 03-08-2009 17:10
|

Klapek

|
Jakie rzeczy? Lepiej mi napisz, żebym wiedziała czego się wystrzegać i jak ewentualnie zachować... |
| |
|
|
| andrzej |
Dodany dnia 04-08-2009 15:24
|

Główny administrator

|
Wiesz ciężko jest powiedzieć dokładnie, ale postawienie pudełka ze strzałkami i opisami w czterech językach do góry nogami to u nich standard. Zagubienia też się tak naprawdę nie ustrzeżesz. Ale jest kilka podstawowych zasad, jak np. całą elektronikę trzymaj ze sobą, kosmetyczki i wszystkie rzeczy zawierające płyn włóż do torebek i dodatkowo czymś owiń bo zmiażdżenie opakowań i wylane na całą walizkę np. szamponu to dość częsta przypadłość. Mocno zastanów się nad przewożeniem w głównym puszek z napojami gazowanym,i (a plastikowe butelki odpuść bo pękną prawie na pewno), luk jest hermetyzowany ale nie tak jak kabina i może nie często ale raz w tygodniu to pamiętam na 100% komuś piwo wybuchało w walizce zalewając wszystko. Więcej sobie nie przypominam w tej chwili ale pytaj chętnie odpowiem.
| |
|
|
| prune |
Dodany dnia 09-09-2009 19:16
|

Klapek

|
Wróciłam szczęśliwie i obyło się bez żadnych strat. A trochę się bałam, bo miałam w plecaku kilka rzeczy, których pod żadnym pozorem nie chciałam widzieć zgniecionych. Ale wszystko poszło sprawnie i problemów nie miałam. Dzięki Ci za rady, bo się przydały  |
| |
|
|
| andrzej |
Dodany dnia 10-09-2009 23:14
|

Główny administrator

|
Ciesze się że mogłem pomóc. Jakieś fajne fotki z wyjazdu na konkurs?
| |
|
|
| prune |
Dodany dnia 19-09-2009 17:44
|

Klapek

|
Przejrzę jeszcze album i może nawet coś wybiorę, ale ogólnie ze zdjęć nie jestem zadowolona. Z wyjazdu jak najbardziej. |
| |
|
|
| Scaliano |
Dodany dnia 24-05-2010 22:06
|

Klapek

Data rejestracji: 14.09.09
|
Zasada jest taka,żeby brać tylko to co niezbędne i bardzo wnikliwie pilnować swojego bagażu. Też miałem kiedyś nieprzyjemną sytuację na lotnisku,ale na szczęście wszystko się wyjaśniło.
Scaliano.com.pl Kudowa Zdrój! Pensjonat,hotel,nocleg! |
| |
|